Oldal teteje

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
.

Vikár Béla Zeneiskola

2015.10.09.

Verdi: Otello c. előadás látogatása a Magyar Állami Operaházban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vörösmarty utcai épületének és kiállításának megtekintése

A Támop 3.1.4.C-14 számú pályázat pozitív elbírálásának következtében a Barcsi Alapfokú Művészeti Iskola Vikár Béla Művészeti Iskolája klasszikus zene szakos tanulói számára lehetőség nyílt egy tanulmányi kirándulás megszervezésére. A kollégákkal és az intézményvezetővel történt hosszas egyeztetés eredményeképpen jutottunk arra, hogy a kirándulást mindenképpen Budapestre szervezzük annak kulturális sokszínűségét, történelmi- és építészeti látványosságait figyelembe véve. Mindenképpen koncertélményt kívántunk nyújtani a diákok számára, melyben megtapasztalhatják az élőzene különleges varázsát. A lehetőségek figyelembevételével (előadók, műsor, keretösszeg, kezdési- és befejezési időpont) az internet segítségével próbáltunk meg kiszűrni néhány számunkra érdekesnek ígérkező előadást a különböző színházak, koncerttermek és természetesen az Operaház kínálatából.

Választásunk a 2015. október 9-én 18:00-kor kezdődő Giuseppe Verdi: Otello című művének előadására esett. Több szempontból is megfelelő választásnak tűnt:

-          Giuseppe Verdi korának egyik legnagyobb olasz opera szerzője, zenéje rendkívül színes, érthető és élvezhető

-          a szövegkönyvet Arrigo Boito írta William Shakespeare  színműve alapján, mely így kapcsolatot teremt az irodalommal és a színjátszással

-          a Magyar Állami Operaház társulatának interpretálásában nem csalódhattunk az előadás színvonalában úgy az operaénekesek, mint a zenekar vagy a rendezés tekintetében

-          számunkra megfelelő jegyárak valamint kezdési időpont

Amint tehettük, azonnal felvettük a kapcsolatot az Operaház jegypénztárával. Az értékesítő segítőkészségének következtében gyorsan és egyszerűen sikerült lefoglalni a helyeket. Ezt követte egy 20 fős kisbusz lefoglalása, ami az utazás leegyszerűsítése és költséghatékonysága szempontjából nélkülözhetetlen volt.

Amint készen állt minden, a 12 év feletti diákok között hirdetni kezdtük ennek a kirándulásnak a lehetőségét, akik intenzív érdeklődést mutattak ez iránt.

Terveink között szerepelt egy séta az Andrássy úton, a Thália színház, az Operett színház valamint a Zeneakadémia régi épületének és kiállításának megtekintése.

Indulásunkat délelőtt 11:00-ra terveztük, hogy minden tervezett programunk megvalósítására legyen idő még az előadás kezdete előtt. Technikai okok miatt sajnos csak fél órás késéssel sikerült elindulnunk Barcsról, ami szerencsére nem befolyásolta tervezett programjaink megvalósítását. 14:30 környékén szálltunk le a buszról az Operaház bejáratával szemben az Andrássy úton. Azonnal a Vörösmarty utca irányába indultunk, ahol lehetőségünk nyílt bemenni a régi Zeneakadémia épületébe és megtekinteni annak néhány termét és időszakos kiállítását, melyen Liszt Ferenc néhány művének kéziratából részleteket, néhány levelét, személyes tárgyait és életében fontos szerepet játszó helyek fényképeit.

Időnk fogytán utunkat az Operettszínház felé vettük, megtekintettük annak főbejáratát és az aulát, valamint híres színeszeink lábnyomait és Kálmán Imre szobrát a téren. Szemben a Thália színházat láthattuk ahová sajnos nem tudtunk bejutni.

Ezt követően indultunk az Operaház felé és 17:30 körül már a kezünkben tarthattuk a jegyünket, melyet a helyszínen vehettünk át. Az előadás technikai problémák következtében negyven perccel később vette kezdetét, ami szerencsére nem jelentett számunkra problémát, a kisbusz révén nem voltunk menetrendhez kötve.

Az előadás befejeztével fájó szívvel búcsút vettünk az Operaháztól és a csodálatos fényekben pompázó Budapest látványától, 10 óra környékén indultunk haza. Haza utunk problémamentes volt, három és fél óra utazás után mindenki az ágya felé vehette az irányt.