Oldal teteje

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
.

Vikár Béla Zeneiskola

A pályázat lehetővé tette számunkra, hogy tanszakjaink Szülői Klub foglalkozásokat hozzanak létre. Nagyon fontos dolognak tartjuk, hisz a gyermek-szülő-tanár egysége létfontosságú dolog a növendék fejlődésében. A foglalkozásokon a tanszakvezetők beszámoltak az éves munkáról, a növendékek koncertet tartottak, ezáltal is követhették a szülők, gyermekük fejlődését, valamint tájékoztatást kaptak a továbbtanulás, OKJ-s képzések választásában.

A zongoraklub foglalkozás kibővült Szabó Mónika hangszerkészítő mester előadásával, aki bemutatta a zongora szerkezetét, felújítási és hangolási technikákat, ez irányú továbbtanulási lehetőségeket. Minden foglalkozáson szó esett a „Tanítványaink felkészítése nyilvános szereplésre” témáról is. Minden foglalkozás, könnyed és laza hangulatú szülői-tanári beszélgetéssel ért véget.

 

Rézfúvós szülői klub 2015.06.10.

Szehágel Balázs tanszakvezető beszámolt az éves eredményekről. A szülőkkel közösen átbeszélték a következő tanév terveit, feladatait. Ezután a gyerekek hangversenyt tartottak kellemes hangulatban. Szehágel Balázs tanszakvezető irányításával interaktív módon kielemezték a koncertet. Mi volt jó?! Mi volt rossz?! Miben kellene fejlődni?!

Ezt követte a rézfúvós hangszerek bemutatása, szerkezeti felépítése és karbantartása, ami nagyon fontos, hisz a mai nehéz anyagi világban meg kell óvni a hangszerek állapotát. A foglalkozás kötetlen beszélgetéssel és vendéglátással ért véget.

 

Zongora szülői klub 2015.06.11.

„Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan” (Franz Schubert)

Schubert gondolatával köszöntötte Tóth Krisztina tanszakvezető a szülőket és növendékeket. Majd ezt követte iskolánk volt- és kimagasló tanítványának, Boateng Kármennek rövid koncertje, amit a szülők és növendékek nagy ovációval fogadtak. Ezután következett az év értékelése és a további rövid és hosszú távú tervek megbeszélése. A foglalkozásnak vendége volt Szabó Mónika hangszerkészítő mester, aki bemutatta a zongora szerkezetét, felújítási és hangolási technikákat, ez irányú továbbtanulási lehetőségeket.

Záró mozzanat volt a növendékek ünnepi koncertje, amely magas színvonalú volt, a szülők meg voltak elégedve gyermekük fejlődésével.

A növendékek hálából egy-egy szál virággal kedveskedtek szüleiknek, hogy lehetővé tették és teszik számukra a zene csodás birodalmának megismerését.

A záró akkord egy közös kötetlen beszélgetés volt a finomabbnál finomabb étkek elfogyasztásával.

 

Ütős szülői klub 2015.06.12.

Gyurkó Kinga tanárnő köszöntötte a kedves szülőket és gyerekeket. Egy „ajándékkosarat” készítettek a szülőknek. Mi volt az ajándékkosárban? Egy közös koncert, Tanárnő és a növendékek. A szülők nagy tapssal jutalmazták a produkciót.

Ezután a Tanárnő a növendékek segítségével bemutatta a hangszereket és ezt a szülők is kipróbálhatták. Csengett-bongott az egész terem, de mindenki nagyon élvezte. Majd következett az év értékelése, a jövőbeni tervek átbeszélése és közösen, jó étvággyal, jó hangulatban elfogyasztották a hozott lakomát.

 

Fafúvós szülői klub 2015.06.15.

„Aki zenével indul az életbe, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti őt a bajon” (Kodály Zoltán)

Kodály Zoltán gondolatával nyitotta meg Kolát Attila Tanár Úr a fafúvós szülői klubbot. Mivel is köszönhetném meg a munkátokat kedves növendékeim és tisztelt szülők?- kérdezte a Tanár Úr. Talán, hogy fogadjátok szeretettel előadásomban C. M, von Weber: f-moll klarinétversenyének első tételét, zongorán közreműködik Tóth Krisztina. Az előadás frenetikus volt, mind zeneileg, mind technikailag. Ezért érdemes élni és tevékenykedni ebben a csodálatos szakmában. Ezt követte az év értékelése, és a következő tanév terveinek megbeszélése a szülőkkel egyetemben. Most jöttek a kis „művészpalánták” hangszerükkel, akik kedves koncerttel lepték meg szüleiket. Ezután Kolát Attila művész-tanár úr bemutatta a hangszert, karbantartását és hangsúlyt helyezett a klarinét nádak élettartamának növelésére, a náddal történő helyes és odafigyelő bánásmódra. Majd kötetlen beszélgetés következett, a háttérben szólt W. A. Mozart A-dúr klarinétversenye, az asztalra kerültek a sütik, amelyet közösen elfogyasztottak.

 

Vonós szülői klub 2015.06.16.

A teremben csendben ülnek a szülők és növendékek. Egyszer csak a színpadon hegedűvel a kezében megjelenik a két tanár, Vránicsné Jancsi Erika és Könyves Zoltán. Felcsendül J. S. Bach d-moll kettősversenye. Bach legköltőibb alkotásai közé tartozik, amelyben az ellenpontozó művészet, a koncsertálás hálás technikai megoldása ragyogó költői leleménnyel, mély értelmű gazdagsággal párosul.

A szülők és növendékek nagy tapssal fogadták az előadást. A két tanár bemutatta a hangszert és testvéreit (brácsa, cselló, nagybőgő). A foglalkozáson szó esett a „tanítványaink felkészítése nyilvános szereplésre” témáról is.

A két tanár közösen értékelte a tanévet és a szülőkkel együtt megbeszélték a jövőképet, majd a növendékek gazdagították a szülők és tanáraik lelkét egy kedves, aranyos hangversennyel.

A foglalkozás végére a koronát egy örömteli beszélgetés és finomságok elfogyasztása tette fel.